Sunday, March 4, 2012

LOOMINE-20.alleed

 Oma ümbruse kujundamisel on meil väga erinevad vajadused, kes rajab kodu metsa sisse või mäe otsa. Võimalusi on ikka palju. Meil oli tähtis, et ühes küljes oleks mets. Leidsime koha, kus see jääb idasse.
Vajadus oli ja on, et tekiks tervik, mis on piiratud heki või aiaga. Seega rajasime lõuna külge kaskedest allee. Loodame, et see kaitseb pisut ka kõrgepinge liini eest. Räägitakse ju sellest igasuguseid halbu lugusid.
Aia poole jääb park, kuhu panin ka pisut kasekesi.
Tükk aega läks, kui leidsin lahenduse lääneküljele. Viirpuud! Ilus sügisvärv ja millised marjad. Milline trall ka käib,  kui saabuvad siristajad.
Kui olime alustanud oma kodu ehitamist, tegime siia tee. 300m oli vaja täita kruusaga ja muidugi äärde istutasin,  põhja poole pärnad, mis jätkuvad ka aia ääres. Teisele küljele istutasime  põõsad, mida kelleltki saime.See sai hästi!


Sellega, et nüüd kodu igas küljes on puudeallee, ei olnud meil süda veel rahul. Et koerakestel oleks tore ja turvaline, ka muidugi meil endil ja et aeda ei pääseks metsloomad, panime kogu ulatusse võrkaia. Ka sellest piiramisest oli veel vähe!!!
Aia taha, kahte külge istutasin kuuseheki. Ilus küll, kuid  selle pügamine on ikka väga suur töö. Sellele siis
aga  üldse  ei mõelnud. Nad olid siis ju nii väikesed. Pika lillepeenratagune viirpuuhekk kasvab meil enamvähem vabakujuliselt, lõikan ära vaid mõne madalama oksa, mis kasvab väga püsikute sisse ja segab rohimist.
Nagu pildilt näha...puude allee,kuusehekk, võrkaed. Mulle tundus, et piiret on ikka veel vähe! Sissepoole võrku istutasin sügisastrid.
No on ikka kiiksuga inimesed...mõtlete ju?
Siis surusin ka veel floksid siia äärde. Tänaseks olen nad küll paremasse-ilusamasse kohta viinud.
Nii me areneme!
Ka aia taha oli veel vaja allee teha.Põhjakülg oli tarvis rohkem kindlustada külmade tuulte eest.

4 comments:

MUHEDIK said...

Mulle meeldivad aiapiirdena kõige enam sellised müürid nagu Inglismaal. Päris tõega:)
Meil müüre ei teha, seepärast istutasimegi põhjakülge selle paksu kuuseheki, mis nüüd näeb veidigi müüri moodi välja.

Eve Piibeleht said...

Unistan ka sellest, et krunt oleks müüriga piiratud...kahjuks ma ei jõua seda kinni maksta.

mustkaaren said...

Keegi, khm-khm, on tohutu suure t88 2ra teinud, minu suur lugupidamine!
Viirpuid istutan ma ka oma krundi piirdeks. 1) ilus kuju, ei kasva liiga k6rgeks (me elame suht tiheasustuses), marjad linnukestele ja ilus sygisv2rv, 2) juriidiliselt aktsepteeritud elavtara materjal, mis peab pahatahtlikud v66rad meie varast eemal hoidma, kahjuks m2rkimisv22rne asjaolu mu aia kujundamisel.
Sirel moodustab ka toreda myyri, aga kahjuks on ta liiga laialivalguv. Pihlaka liigid on j2lle liiga h6redad. Kukerpuu liigid on muidu toredad, aga kipuvad samuti laiali valguma. L22tspuu on muide vana hea hekikultuur - k6rge kasv, peened oksad moodustavad tiheda v6ra, kollased 6ied kevadel ja sygisel seemnekaunad lindudele.
Eks neid on veelgi.

Tii said...

Alleed ja hekid -hea et see suur töö sai juba mitmeid aastaid tagasi ette võetud. Alguses võis kogu see ümbrus ikka väga lage olla. Need sügisastrid seal võrkaia ees ei ole üldse liiast. Küllap silm tundis, et nii saab parem - aitab siduda võrgutagust rohelust aia sees olevaga.