Monday, January 16, 2012

LOOMINE- 8.liiliapeenar

 See foto oli ka eelmises postituses, panin ta uuesti üles, sest siin paistab koht, kuhu tuli lehtla ja mis vajas tänu uutele mõtetele samuti ümbertegemist.
Aga tänases loos räägin liiliatest.. Siin on näha veel suured põõsad, mis oli tarvis välja kaevata ja ümber istutada. See töö oli väike asi, aga 4 õunapuu teisaldamine, mis olid juba  2,5m kõrgused, oli üks suur mõtlemise koht. Kahju oli neid maha saagida. Kõik õnnestus! 4-st puust läks 3 uues kohas kasvama ja kannavad tänaseks ka vilja. Tänud ka tublile töömehele, kes kaevas 3m laiused augud. See oli suur-suur töö!
 Siin on siis plats puhtaks tehtud; pole veel roosipeenart, ka terassi eeski ei ole midagi. Mõelda, kuidas ja kuhu, oli päris palju.
Üks mu lemmiklilledest on valge liilia oma suurepärase lõhnaga. Kuidas kellelegi! Aga  mõte liiliatest ja nende kasvukohast süvenes järjest.

 Peenar sai maha joonistatud veevoolikuga ja on risti roosipeenraga. Nagu näha, siis ääristatud kividega. Tollal ei osanud ka muud sinna panna. See istutusalade servade probleem on praeguseni ikka üleval. Saaks nad paljudeks aastateks korda teha, et ei peaks igal aastal sellele aega raiskama ja et lillepeenrad oleksid ka ilusamad.
Väga palju liiliasorte sain Mati Rangilt ning seda kollektsiooni täiendan pidevalt. Peenra pidin nii nagu roosipeenragi kaitsma oma 5 koera eest ja selleks sobis kõige paremini 80cm kõrgune aiavõrk. Esialgu tundus, et võrguga piiratuna tekkis siin ka selline terviklik tunne.
                                   Tühja pinda katsin priimulatega. Ja ilus sai.Väga tänuväärt lilled.
 Mulle ei meeldi püsikute, põõsaste ja pikaealiste sibullillede vahelised tühikud..Peenra serva soovitati istutada pinnakatjaks akakapsas, mis ei lase ka liiliasibulatel üle kuumeneda ja vot nüüd sai kõik valmis ja see pikk sinine viirg on värviliste liiliate juures väga ilus.
                                         Liiliapeenar juba täiskasvanuna.   Tagapool paistab veidi ka noort pargiosa, millest kirjutan edaspidi. Õitsev liiliapeenar oma värvikirevuses on suur vaatamisväärsus.
                                 
Rõdult vaadates on keset aeda asuv peenar küll parajalt pikk, aga kogu aia mastaape arvestades tsutike kitsas. Sellele juhiti eelmisel suvel mu tähelepanu ja tõesti õige, ma polnud ise seda märganudki. Nüüd nuputan, kuidas temaga laieneda.


 Siin tegi kurja üks torm, mis võttis peenra äärest batuudi ja lennutas ta üle peenarde hoovile, auto peale. Vot nii! Tarvis ikka selline laste mänguasi  panna varjulisse kohta, on ohutum.

5 comments:

helleaed said...

Midagi pole öelda, imekaunis! See, et ruumi palju on, on ju ainult hea :) Aga peenraservade korraspidamine on tõesti teema, mis vääriks sellist lahendust, et ei peaks kogu aeg selle pärast muretsema.
Ootan põnevusega järgmisi postitusi.
Jõudu ja jaksu!

Eve Piibeleht said...

Mina olin sel aastal ikka väga rahul omal ajal Hilise poolt soovitatud lahendusega panna peenra serva teekivi ja muruga (no mul küll mingit inglise muru pole, madalalt pügatud heinamaa) ääretasa. Kivi all on veel peenravaip ja hooldamine oli ikka täitsa muretu, sõidad muruniidukiga nii, et üks ratas jookseb mööda kiviriba ja oligi hooldatud. Ei mingit peenraserva rohimist.
Eks muiduugi järgmised suved näitavad, kuidas see lahendus edaspidi end üleval peab.

KIMALANE said...

Aitäh Thela!
Lähen uurin kohe Sinu fotosid, kuidas need ääred tehtud on. Suurepärane, kui saab aega säästa nendelt tüütute äärte tegemiste pealt.

MUHEDIK said...

Sul on õigus, õitsvad liiliad on ehk suve kõige suurem vaatamisväärsus ja Su hästikoostatud peenar on tõeliselt kaunis. Kui ta veel laiemaks teha, siis muutub vaatepilt veelgi nauditavamaks.

Sa oled aias palju kasutanud maakivi, ka see materjal on hea peenrapiire, oluline on vaid, mismoodi nad sinna serva seada, nad peaksid seal rahulikult lamama oma pesades, nii nagu nad looduseski on, osalt maa sees. Risti-rästi paigutatult jätavad nad närvilise ja segava mulje.

Tsiil said...

Ilus! Emal on ka liiliapeenar ja ma olen ikka mõelnud, et mida sinna võiks kasvama panna, kui liiliad veel noored või siis juba liiga vanad:) Akakapsas näikse küll hästi sobivat!

Hästi tehtud, jään ka huviga uusi postitusi ootama:)