Saturday, January 21, 2012

MIS SAAB?





Mis saab nendest põõsastest!? Suvel olin ikka päris nukker kui üks oks teise järel läks kollaseks ja siis pruuniks. Uurisin-otsisin sitikaid. No palja silmaga ei leidnud midagi. Mikroskoopiliselt pole uurinud.
Haigus?...Asjatundjad kinnitasid, et okaspuudel pole selliseid haiguseid.
Palusin Tartu Puukooli spetsialisti, et teeks  visiidi me aeda. Oli lahke inimene ja võttis reisi ette.Ta diagnoosis põõsastel vee vähesuse ja päikese ülekülluse. No ei tea! Palju suvesid on olnud kuumasid ja kuivasid, ent me põõsad elasid kõik ilusti selle üle. Miks nüüd siis teisiti! Ehk põõsad on juba nii vanad, et nendel on  taluvus  langenud.
Või võtame teemasse pisut müstikat! Kevadel olin mügride tööst nii ahastuses, et aias ringi käies lasin mitu korda lendu mõtte......ehh, mis siin enam teha.. Tee ja tee, siis tulevad elukad ja keeravad  kõik pahupidi. Miks küll kogu aeg see uuesti tegemine. Või veel vähe sellest, et ise olen taimi valesti istutanud, siis tulevad mügrid-mutid, kes ka annavad tööd juurde. Kirusin suurest ärritusest, et panen kõigele mürgi peale ja rahu majas! Vot!... Ja siis hakkaski otsast peale see kole pilt me peenardel. Usu või ära usu.
Minu jaoks küll õppetund. Armastada tuleb kõike ja kõiki! Keegi ei saa meile liiga teha kui me ise ei lase. Aga ole Sa selline! See on juba ise teema.
Kuid maailmas on ruumi ja kõik me mahume siia elama.

3 comments:

MUHEDIK said...

Pilt on tõesti päris nukker. Eelmine kuum suvi järgnes üle-eelmisele põua-aastale ja vaatamata talvisele lumeuputusele ei jõudnud kogu sulalumi pinnasesse, osa sellest aurus. Juba nädal hiljem oli maa tuhkkuiv, veendusin selles kui varakevadel istutasin. Seega jäid paljud puud ja põõsad päris kindlasti janusse, mul kannatasid kõige rohkem aedhortensiad, nad jõudsid lehtida vaid peale ohtra kastmise. Üldiselt aiapidajad ei taha seda uskuda, et ka varakevadel tuleb mõnikord aeda ohtralt kasta. Lisaks kannatasid okaspuud intensiivse päikesekiirguse käes ja tulemus ongi selline.

Osa puid ilmselt taastub, neilt on vaja vaid nüüd kevadel kareda kindaga need surnud okkad maha nühkida, aga osa vanemaid ilmselt seda kahjustust välja ei põe ja nii mõnedki neist tuleks asendada.

Dendroloogid väidavadki, et okaspuude väikevormide eluiga kui nad aeda veel kaunistavad, ongi 12-15 aastat ja seejärel tuleb neid hakata asendama. Tundub küll barbaarsusena, aga nii see paraku on.

elu aias said...

Kui mügrisid palju askeldamas, siis võib ka olla, et nad on põõsa nö õhku tõstnud ja juurestiku ümber on käigurajad. Ka sel juhul jäävad juured nälga, sest neil puudub suurema mullapinnaga ühendus. Selline kogemus on mul küll kukerpuuga, aga mügride nahka see põõsas läks.

Milda said...

Mul hakkas igavene vana ja suur elupuu muutuma selliseks kui paar isast koera kordamööda märgistamas käisid